Hemgjord pasta!!!

Så fruktansvärt gott och lätt att göra!!!

1,5 dl vetemjöl
2 dl durumvetemjöl
2 msk olivolja
2 ägg
2 msk vatten
1/2 tsk salt

Till detta är det bra att ha en pastamaskin som gör det lätt att kavla ut pasta tunt och fint. Går även med kavel men det är mycket jobbigare.
Durumvete är malt av durumvete som ger gulare, godare pasta med bättre tuggmotstånd. Pasta på durumvete kräver mer vätska, ta därför lite mer vatten i en hemgjord pastadeg. Koktiden på färsk pasta är 2-3 minuter.
Pastadeg kan du förvara i kylen och använda lite efter hand. Förslagsvis så kan du dubbla receptet så du har över till nästa middag.
Gör du tagliatelle och annan pasta kan du mjöla lätt och hänga upp över något eller lägga upp på en handduk att torka lite tills det är dags för middag och att koka pastan.

Tillagning:
Lägg en hög mjöl på bordet, gör en grop och knäck äggen i gropen. Arbeta samman alla ingredienser till en fast och slät deg.
Tillsätt eventuellt lite mer vatten om degen inte går ihop eller du bara använder durumvete. Du kan också göra pastadegen i en matberedare. Lägg alla ingredienser i matberedaren och kör ihop till en deg. Knåda pastadegen i 5-10 minuter.
Slå in pastadegen i plastfolie och låt vila i en timme i kylen.
Forma pastadegen till en rektangulär rulle.
Skär 1 cm breda skivor - en i taget - och täck över resten av pastan med plasten igen. Kör biten med pastadeg igenom en pastamaskin eller kavla för hand. Kavlar du ut för hand så gör det på mjölat bakbord och kavla pastadegen till avlånga plattor ca 1-2 mm tjocka, rulla ihop och skär till tagliatelle.
Använder du pastamaskin så börjar du med att rulla igenom biten med pastadeg på den breda valsen och ändra sedan till mindre och mindre vals tills du har ett avlångt 1-2 mm tunn pastadeg. Mjöla då och då. Sedan ställer du in valsen på ex. tagliatelle och kör igenom pastabiten till tagliatelles osv till önskad pastaform. Du kan också använda pastan till annat som lasagne, fyllda tortellinis, gnocchis eller fyllda pastarör. Förbered först såsen till pastan om du ska ha det till.
Hemgjord färsk pasta kokas bara 2-3 minuter i rikligt med vatten i en stor kastrull. Salta vattnet väl med ca 1-2 tsk salt.

Bildbloggar Affärsverksamhet bloggar Bloggtoppen.se
RSS 2.0