Saffransbullar


Saffransinläggning:
1,5 g saffran, gärna pistill
1 msk strösocker
1,5 msk konjak eller annan starksprit.
För att dra ur så mycket smak som möjligt ur saffranet så kan man lägga in sin saffran i sprit och lite socker som gör att all smak blommar och att du får ut mycket mer arom! Jag använder mig utav lite sprit och socker.


Saffransdeg:
2 dl strösocker
1 tsk salt
7 dl mjölk, rumsvarm
2 ägg
1/8 paket jäst (jag tog 1/2 paket)
1400 (20-21 dl) g vetemjöl
200 g smör, rumsvarmt (väldigt viktigt att det är rumsvarmt)
Ca 2msk saffransinläggning om den är ny gjord annars lite mindre.
Pensling:
2 ägg
1 nypa salt.

Låt alla ingredienser bli rumsvarma, det gör ingenting att smör, mjölk och ägg står ute över natten när du ändå ska använda det snart. Dessutom blandar sig alla ingredienser på ett helt annat sätt när allt håller samma temperatur. Det är mycket lättare att knåda in rumsvarmt smör i en deg än om det är kallt. Hinner du inte få smöret rumsvarmt så hyvla upp rätt mängd med osthyvel då går det snabbare.
Låt degen jäsa och vila. Lite jäst, mer tid, så kommer gluten i bullarna slappna av, du får en elastisk deg och behöver inte jobba hårt för en helt underbar lussebulle. Utan låt tiden gör sitt.

Fyllning: jag tog ca 200g mandelmassa och mosade med 200g mjukt rumsvarmt smör, 1 msk kanel 1-2 msk mald kardemumma och ca 1/2 dl socker.


Gör så här

1. Dag 1
Blanda alla ingredienserna till saffransinläggningen och låt stå över natten, eller längre om du har tid. Täck med lite plast alternativt att du har allt i en liten burk i kylen.
2.Dag 2. Blanda strösocker, salt, mjölk, ägg, inlagd saffran och jäst i en stor skål.
3. Tillsätt mjölet tills degen gått ihop. Knåda in det rumsvarma smöret lite i taget, knåda för hand till en elastisk deg. Täck med plastfilm och låt jäsa i ca 3 timmar eller mer.
4. Kavla ut degen och bred på din fyllning, rulla ihop och skär bullarna i lagom stora bitar som du sedan lägger i bullformar. Pensla med ägg och strö på pärlsocker.
5. Låt jäsa ytterligare 3 timmar eller mer under plastfilm.
8. Värm ugnen till på 225 grader.
9. Knäck de två äggen i en skål och ha i lite salt, det gör att ägget blir rinnigare och lättare att pensla, strö på pärlsocker.
10. När ugnen är varm. Grädda dina bullarna i ca 10 minuter tills de är gyllene. Rotera gärna plåten en gång under gräddning.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Bildbloggar Affärsverksamhet bloggar Bloggtoppen.se
RSS 2.0