Lakritskola

3 dl Vispgrädde.
3 dl Socker.
1 dl Sirap.
2 msk Lakritspulver (finns på bl.a. Ica).
1-2tsk kakao.
1 msk Smör.
Ca100 g mörk choklad och ev lite flingsalt som topping.
*Häll , socker, lakritspulver och kakao i en kastrull innan du sätter den på plattan och blanda väl. Sen häller du i grädde och sirap och sätter kastrullen på plattan.
* Koka kraftigt utan lock tills smeten når en temp på ca 120 - 125 grader, gör kulprovet och känn efter. Det tar ca 30-60 min att koka kolan beroende på hur stor kastrull du har, ju större botten kastrullen har ju snabbare går det.
* När kolan är lagom varm rör du i smöret.
* Lägg bakplåtspapper i en liten form. Häll upp kolasmeten och låt den stelna, gärna kallt, i ca 20-30 min.
* Skär den stelnade kolan i bitar och slå in i smörpapper eller smält choklad och doppa kolabitarna i och lägg ev på lite flingsalt, låt den sen stelna igen.
Kommentarer
Trackback